Zara Sofea Sweeeetheart

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Khamis, 16 Februari 2012

Lagi Cerita Pasal Bersalin --- Kasih sayang yg TuLus...tribute to Mak & Ayah

Assalamualaikum...


Wahhhh....lame sgt x main2 tulis blog,hehehe....sibuk dgn si Zara Sofea,smpai nk b'FB pun xsempat..bkn stakat tu je..nk mandi pun blh jd 1 kali sehari je..keh3x...begitu ler kalo dh ade ank...kali ni aku nk sambung cite psl bersalin...tribute to my Mak & Ayah...


Time aku dh rase skt2 29 Ogos tu, aku trus call mak..mengadu yg aku rase skt2 kt bwh perut...mak suggest suruh trus gi hospital sbb aku dh skt sgt..nk ckp kt tepon pun xlarat..mase tu ayah org yg paaaaling risau..ble dia tau je aku skt kemain panjang lg nasihat n tips dia bg...hehee


Mase aku masuk PAC rupe2nye mak n ayah otw dtg Hosp.Serdang..mak kate ayah risau sgt..smpai dia xleh nk buat keje ape2..asik dok ingatkan aku yg tgh skt ni je..pastu ble aku dh kena transfer ke ward sepantas kilat mak,ayah  & husband gi dptkan aku..temankan aku...aku pulak kesian tgk muka ayah...mmg nmpk sgt dia risau n sygkan aku...dia risau tgk keadaan aku yg asik mengerang kesakitan...ayah,honestly mmg ana skt sgt2..tula rase skt yg paling skt yg penah ana rase sepanjang 26 tahun hidup di atas bumi ini..tp kdg2 ana cover,xnk tunjuk kt ayah...sbb ana tau ayah syg ana sgt..ana tau,kalo blh ayah pun nk b'ade d'cc ana smpai ana bersalin..kan? hehee...Itulah ayah saya yg saya cintai...


Sehari sblm raye tu aku d'temani mak,ayah & papa kt wad 5A,hehee..mak bwk kan aku kuih raya..takut aku kempunan xdpt mkn kuih raya sbb kena pantang..tp last2 bkn aku yg mkn, enchek Papa yg bedal sbb selera aku dh hilang..kesakitan je yg aku dok hadap...ble dh hbs waktu melawat, insan2 yg tersayang pulang ke rumah masing2...aku sedih tp xnangis...sbb kejap2 Papa call,kejap2 ayah call,kejap2 mak call....membuat kan aku xsunyi n xtakut duk spital sorang2..heeee


Kul 2.45am 1 Syawal, aku dimasukkan ke Labor Room...rupe2nye bkn enchek Papa je sepantas kilat dtg hospital...mak dgn ayah pun same...even diorng tau ble time bersalin hanya suami d'benarkan masuk LR tp diorng ttp nk tggu aku..ayah sanggup tdo dlm kete kt parking spital tu...mak plak b'sengkang mate ddk kt kerusi menunggu dewan bersalin...rendang, ketupat, kuah kacang sume entah kemane...padahal mak ckp dh beli sume brg..tggl nk masak je..tp d'sbbkan aku mak tinggalkan tu sume...mak kate aku lg penting..terharu sgt2...terima kasih mak...ana cinta kan mak jgk...


Ble dh slamat bersalin aku still kena tahan kt LR sehari..xdpt jumpe mak n ayah...even dh merayu pun xdpt...sedih sgt2.....


2nd raye aku dh masuk ward...mak n ayah hari2 dtg melawat aku...dtg bwk makanan...n dtg tlg aku uruskan si 'Bunga'...gelaran yg ayah bg pd Sofea sbb time dia kt hosp tu suara dia comel sesgt...ayah sampai asik teringat2 kan si Bunga ni je...smpai skarang kalo parent aku call aku,diorang mesti nk ckp or dgr suara Sofea,hehehe...n si Sofea ni pun kalo dgn nenek dia bkn main baik lg...nmpk aku pun mcm xkesah jer...mcm nenek dia tu pulak mak dia..hehehe...tula namenye kasih sayang yg tulus n ikhlas...


Hmmm k la, si Kenit tu dh bangun tdo dh...nk bg dia mamam n mandikan skali...time aku taip blog ni, aku masih d'Ipoh..sang Suami pulak tgh sibuk bekerja mencari rezeki...syukur Alhamdulillah atas segala rezeki yg Engkau beri pd kami Sekeluarga Ya Allah.....


Babaiiiii!!!!!!!

Jumaat, 9 September 2011

Luahan Hati Buat Suami TersaYang....**WiNk**

Assalamualaikum...

Lame rasenye tak update ape2 kt blog nie..sbb time pregnant hari tu tak leh ngadap laptop lame2..nnt kepala rase pusing2...bukak FB pun kjp2 je...tu pun utk update status n kwn2...Entry kali ni aku nk luahkan prasaan mengenai Suami yg tercinta..Enchek Tan Sri Zulfadzli,hehehee...

Utk pengetahuan semua, aku dh slamat melahirkan Puteri comel kami yg d'beri nama Zara Sofea..yg b'maksud 'Bunga Yg Cantik'..pd 30 Ogos 2011 bersamaan 1 Syawal di Hospital Serdang...mase umat Islam tgh duk semayang Raya n b'maaf-maafan,aku dgn husband tgh duk berkuntaw dlm Labour Room,heheee...ni pic baby Sofea beberapa minit lps lahir...








Haa ni la dia Cik Zara Sofea binti Zulfadzli....comel x? hehee...

Ape yg aku nk luahkan kt sini adalah mengenai kesungguhan,kebaikan,keikhlasan,kerajinan & mcm2 lg ttg sifat suami aku yg tersayang....

Actually aku dh mula rase sakit2 pd 29 Ogos lg...mlm tu aku xleh tdo...contraction mkin kuat n kerap...So pepagi buta tu husband aku pun bwk la aku gi hospital Serdang dgn rileks n cool nya...bwk kete mcm mkn angin, siap singgah petrol pam beli ape2 mkanan yg aku nk mkn (aku dh tak puasa time nie,hehehe)....sampai je kt hospital parking tak penuh..mayb mase tu dh nk dekat raya mayb staff hospital dh bnyk yg b'cuti kot...

Pastu aku dgn husbnd b'jalan kaki ke Dewan Bersalin dgn tenang..husband gi register then nurse suruh aku masuk n check up kt PAC...ble masuk je trus meremang bulu roma aku..sbb takut agknye,pengalaman pertame la katekn..nurse check bP aku...Aiyakkk!! Sgt tinggi...trus tnpa bnyk ckp aku kne thn..sbb doctor kate bahaya kt aku n baby..doctor suggest aku induce keesokn pgnya..so mlm tu tdo la aku kt ward,huhuhu..tp time siang husbnd ade je temankn aku..tak b'ganjak dia dr katil aku....

Bila dh hbs waktu melawat husbnd pun blk..mase tu aku rase sedih sgt2...sejak mula2 pregnant smpai skarang kitorng xpnh b'pisah..tido pun sebantal,huhuhu...tp mlm tu kitorng t'pksa b'pisah skjp..dia tak tenang tgk keadaan aku yg asik mengerang menahan kesakitan...kjp2 dia call..pastu b'sms..rase mcm time b'cinta dulu2 plak,hihihi...

30 Ogos 2011,jam 2.30am aku d'masukkan ke Labour room ble bukaan dh 5cm..aku trus call husband...sepantas kilat dia dtg hospital then masuk LR temankn aku...dia nmpk t'kejut tgk aku yg b'wayar2 n d'cucuk sane sini...doctor t'pkse induce aku sbb bP aku semakin tinggi...m'bahayakn nyawa aku..husband duduk di tepi katil temankn aku...pukul 11.45am baru la aku rase betul2 nk bersalin...dia tgk saat aku lahirkan Zara Sofea...dia peluk aku dr belakang n bg semangat utk aku 'push' kuarkn Sofea...honestly,d'sbbkn dia la aku jd kuat..tnpa dia,mungkin aku tak kuat nk truskn ape yg aku hadapi..Bila Sofea dh kuar aku xtau ape jd...

5 hari aku warded...stat 1 Syawal sampai 5 Syawal...tp dia sentiasa dgn aku...org lain sibuk beraya tp dia sibuk menjaga aku d'hospital...paling aku sedih bile melihat dia pakai baju raya baru utk gi hospital jage aku..kasihan suami aku...mase ni mmg aku d'layan mcm Permaisuri...dia sediakn segala2nya utk aku..mkn,minum,pakai,sampai kn *** aku yg ade ***** pun dia basuhkn...time dia dtg dia akn suruh aku rehat n tido sementara dia jaga baby...dia tukarkn baju baby, bedungkan baby...aku pun tak tau dr mane dia reti buat sume tu..setahu aku la, dia dulu dhla sekolah environment lelaki, jage adik time dlm pntang pun pun xpnh sbb dia duk asrama penuh...hmmm mayb it's came naturally when u got the responsibility...rite?

Dia org yg paling gembira bla dpt tau aku dh blh kuar hospital...sepantas kilat dia dtg amik aku & Sofea..mase on the way blk rumah tu kitorng rase mcm tak pecaye je dh b'3 n ade anak,hehee..sekejap je kn mase berlalu...rase mcm baru mggu lps kitorng duk meronggeng n study sesame...

Bila dh sampai rumah keadaan ttp tak berubah...dia trus menjalankan tnggungjawab sbgai suami n ayah dgn ikhlas n b'sungguh2...dia basuh n sidai baju, lipat baju, kemas bilik, jage baby n mcm2 la...tak t'tulis kt sini...

Aku rase sgt bersyukur dikurniakn dia sbgai suami...Aku rasakn Allah berikan lelaki yg terbaik utk diriku...Even dulu dia nakal (biase la lelaki) tp aku ttp boleh menerima dia seadanya...dan dia boleh menerima baik n buruk aku seadanya juga...Aku sgt hargai Cinta, Kasih Sayang & Keikhlasan yg dia berikan...Jika dia tak boleh hidup tanpa diri aku, begitu juga aku tak boleh hidup tnpa dirinya...begitu kuat sekali Cinta kami...Alhamdulillah.....


Sekian....

Jumaat, 8 April 2011

Aku teramat rindukan dia...

Salam,

Actly aku xde pape nk cite...penat...baru blk dr travel dgn hubby...
Tp aku trase nk luahkn sesuatu kt sni....
AKU TERAMAT RINDUKAN ARWAH NENEK...
mmg dr mggu lps lg aku kerap teringat kn nenek...n aku xlupa juga hadiahkn Al-Fatihah utk dia...
rupa2nya baru aku sedar...bln ni genap 2 tahun nenek pergi meninggalkan kami semua....
terlalu pantas masa berlalu...

Nek..sumpah,Ana rindu sgt nenek...dtg la dlm mimpi Ana...mcm sblm2 nie...
Dh lame Ana xtgk wajah suci nenek...

Aku makin tidak dpt menahan rase rindu pd nenek bile aku melihat n berborak dgn nenek husband aku yg kami pggl 'Tok Mah'...
Bdn dia...gigi dia..tgn dia...kaki dia...mcm nenek...
bila aku berbual dgn dia trase mcm aku berbual dgn nenek...
dia pulak sgt baik dgn aku n suka berbual dgn aku....
Aku takut...aku takut aku sayang dia mcm aku sayang nenek...
Astagfirullahalazim.......
Aku mmg tidak dpt kawal emosi....mayb bercmpur baur dgn hormon 'pregnant'...
tu yg buatkn aku jd sensitif sgt....

Skang nie aku sdg menaip smbil bercucuran air mata..kalau blh aku xnk sape pun tau aku menangis mlm nie...lebih2 lg husband aku...nnt dia bertambah risau plak dgn keadaan aku...
dhla dia tak suka aku sedih2...seboleh2nya dia akn buat aku slalu hepy...
Syukur aku dikurniakan suami yg baik & bertanggungjawab...

Ok...aku dh puas luahkn...now aku nk tdo....
Skt pinggang sbb ddk dlm kete terlalu lama masih trase....
Anak dlm perut nie pun bergerak2 bile aku nangis...
Mungkin dia fhm prasaan mama dia...maafkan mama sayang....

Nite semua...ZzZzZzZz.....

Selasa, 5 April 2011

Menarik di Pengkalan Hulu

Salam...

Hi uolss sume..hr ni i ade mood nk update blog...maklum la kne tggl sorng2 kt bilek hotel nih...my hubby ade discussion dgn pegawai MD Pengkalan Hulu pg nie...lps ktorng bekfes sesame td dia trus cabut gi appointment....

Hr ni nk cite sket psl environment kt PH nie...pekan PH nie kck jer...penduduk pun xramai...so kete n moto xbnyk....jln raya kt sini sgt lengang ye...kalo kt KL time2 kul 8 @ 9 nie mesti dh jem truk sbb org b'pusu2 nk gi keje...tp kt sini sgt lain...xde pon nmpk org b'pusu2 nk gi keje ke ape...tenang n aman damai jer...aku jd pelik....diorng nie keje ape arr kt sni?? Sbb kt sni xde pon nmpk opis @ kilang...shoplot n kedai mkn bnyk larr...

Td me n hubby bekfes kt gerai sblh hotel nie je...gerai kampung...ktorng order nescafe ice n milo ice 2, roti canai 3 n nasi lemak..wahahaha...bese la kn selera mak buyung...sejak membuyung nie selera aku menjadi2 plak...hahaha..owner gerai tu name Mak Teh...gerai dia sgt happenig...setiap pelanggan yg dtg mesti saling mengenali antara 1 same lain...diorng sgt mesra n asik bergurau senda n saling mengusik...ktorng yg duk stu pun t'gelak2 dgr...hehehee..topik yg diorng borak2 kt stu (hmpir 1 kedai t'libat ye kecuali ktorng b'2) psl penduduk kmpung yg sakit la..psl tu la...ni la...tp xde pun ngumpat2 nmengata hal org...

Lg 1, yg wat aku kagum dgn org kt sni adalah kaum wanita nye...ape yg aku perhatikan kebanyakan kedai2 mkn kt sini diusahakn oleh golongan wanita...drpd penebar roti canai, tukang masak, tukang buat air sumenye wanita...mane pegi kaum lelaki disini??? Syabas kaum wanita Pengkalan Hulu..!!

Kesimpulannye, PH ni adalah pekan kecik yg sgt tenang n aman damai...penduduk disini sgt peramah, suke senyum n saling tegur menegur...even kt sni xde ape2 entertainment tp kte blh dptkn ketenangan jiwa jika ingin lari dr hiruk pikuk kota...Sekian, if ade ape2 story yg menarik, aku akn share dgn korang k....
Daaaaaa.............


Isnin, 28 Mac 2011


Bismillahirrahmanirrahim...

Salam pembuka bicara...lame sungguh aku xupdate blog nie...dh usang dh..actly bkn saje2 xnk update ttpi kesihatan x mengizinkan...xblh nk tenung laptop lame2...skit rase loya pas2 muntah...kalo bkk FB pn skjp2 je...

Alhamdulillah my pregnancy dh 16 mggu 6 hr..prut pn dh mkin m'besar..smpai dh ramai yg tegur.."nana...dh nmpk perut..!"..hihi kdg2 rase malu plak ble org ckp cmtu...tp ble fkr2 blk watpe nk malu...aku patut b'syukur sbb telah d'beri rezki(zuriat)dlm jangkamasa yg singkat slps kawen...Alhamdulillah...rezki yg x d'sangka2...actly ktorng xde pn m'hrp sgt...just trime ape je rezki dr ALLAH...thanks a lot my DEAR..sbb berikan hadiah & rezki yg xt'nilai kpd kami b'2....

Dalam masa 2,3 bln nie kshtn aku sgt t'ganggu...aku alami alahan yg agak hebat hingga menguji kesabaran & keimanan...aku nk gi keje xblh, nk gi jenjalan xblh, nk mkn xblh, nk minum xblh, duduk slh, berdiri salah...mmg sumenye serba xkena...hubby aku smpai dh xtau nk wat cemana lg dgn aku nie...yg paling sadisnye...aku xblh duk kt umah sendiri...dh 2bln dh ni ktorng 'menumpang' kt umah family hubby aku..yg peliknya...bile aku melangkah masuk umah je aku trus muntah..rase mcm ade yg xkena dgn bau umah tu...tp hubby aku n sesape je yg dtg umah ktorng ckp umah ktorng bau wangi je...ye mmg wangi...aku xthn bau wangi tu...mmg sgt2 pelik...umah dh cat lawa2 pas2 xleh duduk plak...hmmm mayb baby aku xsuke umah ni kot?? ntah la.......

Hmmm sampai sini jela ye utk hr ni...maghrib dh masuk ni...tp mane la hubby x sampai umah lg nie....huhuhu...


      - to be continue soon -

Sabtu, 8 Januari 2011

morning sickness kerr...everytime sickness?? hehee..

Assalamualaikum...

hr nie boring xtau nk watpe....
ptutnye gi attend majlis org kawen wit my parent in law...
tp keadaan dri aku plak xmengizinkan...

lately aku dh mula rase penig2,pitam n muntah (tp xkuar pape)
mungkin aku dh stat ber'alahan'...
smlm gi Empire Mall dgn hubby kt Subang tu...
pas2 ktorng jln kaki plak ke Subang Parade...
tetibe blh plak mate aku berpinar2 kt stu...
rase nk pitam pn ade...
pas2 hubby trus ajak blk...
tp sblm blk tu sempat gak tangkap baskin robin 1,keh3...

mase on the way blk tu aku mabuk2 dlm kete
Asek 'wek...wek..wek...' tp xkuar pape pn...
hubby risau n xsng duduk dia tgk aku cmtu..
aku mintak dia singgah petrol pam sat beli asam...
ble dh mkn asam tu baru la rase lega sket...

pas2 sampai2 je rmh aku trus terbaring atas katil...
aku mintak dia urut2kn kpale aku yg pening2 ni...
Alhamdulillah...lps hubby urut aku jd lega...
baby ngade2 ye nk papa urut jgk...
td mama urut sndri xmau elok plak...
hihi...ngade2 kn...

hmmm kla...
perut pn dh berbunyi2 ni...
aku teringin plak nk mkn Dominos...
terbayang2 pizza die yg rangup n nipis tu....nyum nyum...
hehehe...k la..Daaaa....

Khamis, 6 Januari 2011

Fetal Development in Pregnancy Week 4

                                My Baby Progress ::

By the end of this week the round and pointy ends of your little pear-shaped baby will be slightly more exaggerated and their body will look more like that of a miniature manatee. Despite your baby not looking particularly human without any eyes, ears or mouth, the earliest developments of what will become the larynx, internal ear, and eye lens are already forming, although you’d have to be a trained expert to recognize them for what they’re going to be in the future. Likewise, tiny bumps are forming on your little embryo which will eventually be their cute little arms, elbows, fingers, legs, knees and toes. What’s more your little swimmer will have a teeny tiny tail by the end of this week-- but don’t worry, it’s just the end of their developing spinal cord! A microscopic photo would reveal what seems to be their vertebrae filling out the spine and tail. Although they aren’t bones yet, but rather, the “bone seeds” that will give rise to your baby's tiny vertebrae, ribs and sternum.


And how's mom doing?

 This week is not unlike the previous weeks; your pregnancy symptoms may be increasing, as expected. In fact, the earliest symptoms of morning sickness may set in for some women at this time. The not-so-lovely symptoms run the normal flu gamut including: nausea and vomiting. Although this typically the whole reason for morning sickness: to clear your system of any toxic food by-products which—although fine for your adult stomach, could cause considerable harm to your baby’s newly forming digestive tract and other body systems occurs in the morning and resolves itself by midday, morning sickness can come at any time, day or night, so—for some of you, you’ll just have to make frequent stops throughout the day to kneel before the porcelain throne. In general, most pregnant women don’t experience morning sickness until their sixth week, but it never hurts to know what vomit-y fate may be awaiting you.

Morning sickness is due to several changes that are taking place in your body. First, you are now pumping out significantly larger amounts of estrogen and progesterone than normal, and your body is not used to this. Interactions between the hormones and your stomach result in the less-than-wonderful nausea. Also, your GI-tract is much more sensitive and some doctors theorize that this sensitivity is potentially the whole reason for morning sickness: to clear your system of any toxic food by-products which—although fine for your adult stomach, could cause considerable harm to your baby’s newly forming digestive tract and other body systems . If it helps, you could always think of the morning sickness as a baby-facilitated body cleanse.